Mi az igazság - A recesszió tönkreteszi az ingatlanpiacot?

2022.09.20

A befektetési lehetőségek tárháza a recesszió időszakában széles, ugyanakkor sok esetben a vásárlói kedv alábbhagy. Az elsődleges cél egy válságos időszakban az értékmegtartás, de a fő kérdés, hogy a félelmen és az önmegszorításokon túl, a piacon mindez hogyan csapódik le. 

A CSOK, a Babaváró, és az egyéb lakáshitelek már nem tűnnek kedvezőnek az alapkamat emelkedése után, és a kevesebb megtakarítással rendelkezők sem vágnak bele nagyobb projektekbe. A mi meglátásunk szerint, a hitelfelvétel a magas visszafizetendő összeg ellenére is megérthető az ingatlan - infláció lekövető - értéknövekedése mellett! (A témáról bővebben egy következő cikkünkben is olvashatsz majd!)

A jelentős önerővel, vagy banki finanszírozást nem igénylő ügyfelek saját célra építenek ingatlanokat. Tudatában annak, hogy az újépítésű házak több előnyt is rejtegetnek magukban az építési anyagok folyamatos fejlődése miatt amellett, hogy minden az egyén elképzelései alapján épül meg, és készül el, bízva az élethosszig tartó használatban. A társasházi lakások népszerűsége nem változott sokat: a kis, és közepes méretük, illetve a kiváló közlekedési adottság miatt.

Várhatóan megjelennek a befektetők, akik tudatában vannak az ingatlanok értékmegtartásával. A kereslet csökkenése nem hozható párhuzamba azzal, hogy az inflálódó pénz menekítése az ingatlanokba egy rossz döntés lenne. Egy magas infrastruktúrával rendelkező lokáció, és egy korszerű modern építési ingatlan a folyamatos árnövekedések mellett egy év alatt 10%-20% hozamot termel. További 10-15%-os passzív bevételt jelenthet az ingatlanok bérbeadása.

A használt korszerűtlen ingatlanok értéke zuhanásba kezdett, az érdeklődők száma lecsökkent az energiaárak növekedésével. A elmúlt 2-3 évben épült magas energetikai besorolással rendelkező lakások és családi házak továbbra is vonzóak, értékük folyamatos növekedést mutat. Az Európai Unió kutatásai szerint a most épült ingatlanok kb. 85%-a 50 év múlva is használatban lesz kedvező fenntartási költségei miatt.