Mit vár az Európai Unió a házépítőktől?

2022.07.14


Az Európai Unió 2021-ben kiadott jelentés szerint az energiahatékonyságról szóló irányelvek alapján magas elvárásoknak vannak kitéve az építtetők, és az építőipar szereplői is. Az Unió célja, hogy 2030-ig 40%-kal csökkentsük a károsanyag-kibocsátást a 2022. június 8-ai felülvizsgálatok szerint. A különböző országokra vonatkozó elvárásokat a GDP értékeiket figyelembe véve határozzák meg. A Magyarország számára javasolt kibocsátási küszöb 18,5%.

A klímaszakértők előszeretettel felhívják a figyelmünket, hogy generációk sorsa múlhat a különböző társadalmak fogyasztói magatartásán, és mindaz amit elmúlasztunk, a jövőben nem pótolható.Az építéshez szükséges alapanyagok előállítása rengeteg károsanyag kibocsátásáért felelős.

Hogyan építkezhetünk a fenntarthatóság jegyében?

A most épülő házak 85-95%-a a becslések szerint 2050-ig használatban lesznek. Tehát, érdemes előrelátóan, és tudatosan építkeznünk - előttünk áll az Unió által meghatározott kibocsátási küszöb, 2022. június 30-ától szigorítják a használatbavételi engedélyek kiadását, illetve a következő generációért is tennünk kell. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében szükséges átgondolnunk, hogyan érhetjük el az elvárt megújuló részarányt a számunkra legideálisabban.

Forrás: www.okt.hu

A közel nulla energiaigényű energetikai tanúsítvány: BB

Az elmúlt évben a Magyarországon épülő házak csupán 4%-a kapta meg a BB-s energetikai tanúsítványt. A hatályos rendelkezések szerint 2022. június 30. után minden 300 m2-től kisebb lakóépület kaphat építési engedélyt, de a használatbavétel során kerül ellenőrizésre a ház elvárt legalább 25%-os megújuló energia részarány, vagyis a minimum BB-s energetikai besorolására vonatkozó megfelelőség.

Egy liaporból épült Bogi ház példáján keresztül bemutatjuk, milyen módon érjük el a közel nulla energiaigényt, összehasonlítva az új épületekre vonatkozó szabályokkal. A követelményérték 100 kWh/m²a, ellenben az általunk példának vett ház: kb 40 kWh/m²a.

Szerkezettípusok:

A jelenleg érvényes előírás külső falakra vonatkozóan:

U≤0,24 W/m²K

A liapor házhoz szükséges szigetelés vastagsága: 10 cm-es fehér EPS hőszigetelés, de általunk 20 cm-es fehér EPS szigetelést kapnak a falak, így a rétegtervi hőátbocsátási tényező:

0,13 W/m²K

A jelenleg érvényes előírás a talajon fekvő padlóra vonatkozóan:

0,30 W/m²K

A talajra fektetett padló rétegtervi hőátbocsátási tényezője:

0.23 W/m²K

Általunk 20 cm-es lépésálló hőszigetelést kap.

A jelenleg érvényes előírás a zárófödémre vonatkozóan:

0,17 W/m²K

A padlásfödém rétegtervi hőátbocsátási tényezője 30 cm-es fújt cellulózzal:

0.11 W/m²K

A házban lévő 3 rétegű, 6 légkamrás, belül argon védőgázzal töltött nyílászárók mindegyike az elvárt hőátbocsátási tényezőknek megfelelnek, illetve jobban teljesítenek (0,6 W/m²K).

A választott fűtési rendszer: elektromos üzemű hőszivattyú (levegő elven üzemelő), elektromos szabályzóval. Nyáron a hűtésért, télen a fűtésért felelős.

A melegvíz termeléséért felelős: elektromos üzemű hőszivattyús bojler.