Telekvásárlás buktatók nélkül

2022.07.28

Az építkezés előtt állók számára az első sarkalatos pont a megfelelő építésitelek kiválasztása. 

A lokáció meghatározását illetően mindenki fejében kialakul egy elképzelés aszerint, hogy milyen preferenciákkal rendelkezik, és anyagilag mi a számára elérhető.  

A telek besorolása lehet külterületen, vagy belterületen elhelyezkedő. A külterületen elhelyezkedő telkekkel meggyűlhet a problémánk, ha a településen nem szándékozzák a kiválasztott telek utcáját, környékét beépíteni. Általában szántóföldként, mezőgazdasági területként nevezik meg a település határvonalán kívülállókat. Az építési engedély ugyanakkor megkapható, de előfordulhat, hogy a teljes közművesítés a házépítőre hárul, és a telek átminősítésére is szükség lehet. Az ebből keletkező többletköltség a tulajdonost érinti, ami az építkezést akár több millió forinttal is meghosszabbíthatja.

A legtöbb információt a tulajdoni lapból nyerhetjük ki, amit sok esetben előnyös ügyvéddel áttekinteni, és átbeszélni, mielőtt bármilyen döntést meghoznánk. Vagyis ellenőrizzük az alábbiakat:

⁃ Kik a tulajdonosok?
⁃ Van-e haszonélvező?
⁃ Van-e jelzálog, vagy bármi egyéb terhelés a telken.
⁃ Hol helyezkedik el a jogi határ?
⁃ A környező ingatlanok nem jelentenek akadályt a telek beépíthetőségét illetően?

Ha pontosan tudjuk, hogy körülbelül mekkora m2-es otthont szeretnénk építeni, az elképzeléseink a telekválasztást nagyban megkönnyítik. Minden telek rendelkezik egy beépíthetőségi hányaddal, illetve településenként változóan rendelkezhetnek a beépíthetőség kezdésének pontjáról. 

Egy leejtős telekre való építkezés nagyobb költségeket von maga után. Továbbá felmerülhetnek a szintkülönbségekből adódó egyéb problémák is, ha az építészi tervek nem megfelelően készültek el, és/vagy a szakemberek se kellően felkészültek a feladathoz. 

A sík terepen való építkezés kevesebb hibalehetőséget nyújt, és több millió forintot is megspórolhatsz a családi kasszába.

Ha a kiválasztott telken bármilyen épület áll, a bontáshoz köteles van bejelenteni a szándékaid, egyes esetekben akár bontási engedélyre is szükséged lehet. A maradványok eltakarítása is a te feladatoddá válik, illetve a műveletek további költségeket vonnak maguk után, és az engedélyek esetében akár több hónappal is meghosszabbíthatják az építkezés idejét.

A közművek hiánya sok utánajárást igényelhet, illetve néhány esetben a pótlás költségei az építtetőt terhelik. Körüljárandó, hogy bármilyen közműpótló berendezésre szükség van-e, mint például szennyvízátemelő, vagy szennyvíztisztító.

A jó telek megtalálásához kis szerencsének is társulnia kell, de az erre specializált vállalatok elősegíthetik az álmaink otthonához illő telek megtalálását, különösképpen átvizsgálva a tulajdoni lapokat, telekbesorolását, és feltárják egy adott telek esetleges hátrányait. Az ügyfél, így minimális kockázattal juthat egy számára tökéletes telekhez. 

A Homes4you cégcsoport is kínál számotokra egy ilyen lehetőséget, amiről bővebb információkat a www.h4y.hu oldalán találhattok meg.