Ki a főnök az építőiparban?

2022.08.11

Az építőipar reformere: a Liapor

Fél lábbal visszatérve az ókorba a tégla első ,,berobbanására" a rómaiak által került sor. Az építkezések alapelemeivé váltak, mint építőanyagok, és díszítőelemek is. A rómaiaknak köszönhetően megismerkedhettünk a boltíves építéssel, majd megalkották az építészet egy meghatározó korszakát, ami óriási hatással volt az építészet számos további fejlődésére.


A 13. században már világszerte elterjedt építőanyaggá vált a tégla, míg a 20. századot elérve felfoghatatlan méretekben kezdték el azok gyártását. A magyar társadalom tégla iránt érzett lojalitásának köszönhetően a mai napig kiindulópontként, és összehasonlítási alapként tekint erre az építőanyagra. A téglából épült masszív házak leghamarabb 12 hónap alatt beköltözhetővé válhatnak, illetve átlagos/jó hang- és hőszigetelő képességgel rendelkeznek. A versenytársak megjelenésével a fogyasztók döntésekre kényszerültek, melyek a prioritás és a bizalom által születtek meg végül. Szükségessé vált az összehasonlítás, és a különböző tulajdonságok vizsgálata.


A 20. század végére a tégla helyettesítésére egy más alternatív megoldás jelent meg az építőipari piacon, amit napjainkban könnyűszerkezetes készházakként emlegetünk. A Skandináv, és az Észak-Amerikai országokban váltak elsőként a legnépszerűbbé, ahol nagy mennyiségben hozzáférhettek a fához, mint alapanyaghoz. A téglát háttérbe szorítva, a könnyűszerkezetes készházakkal sokkal nagyobb volumenben voltak képesek házakat építeni, hiszen akár 6 hónap alatt eljutottak az átadás időpontjáig. A legfőbb hátrányaként emlegetik, hogy a hang-, és hőszigetelési képessége alacsony a téglához képest. Hazánkban csak a 2000-es évek elején ismerkedhettünk meg a készházak építési-technológiájával, de népszerűségét tekintve nem hozta a várt hatást.

Az információs társadalomban jellemző folyamatos változásnak, és fejlődésnek köszönhetően további innovatív megoldások jelentek meg az építőipar piacán is. A 21. század építőipar reformereként emlegetjük a liapor megjelenését, ami megváltoztatta a hazai viszonylatokat is. Tulajdonságait tekintve a masszívházak előnyeivel rendelkezik mindamellett, hogy a készházak gyors felépítésének idejével felveszi a versenyt, tehát létrejött a téglaházak, és a könnyűszerkezetes házak ötvözete. A könnyűszerkezetes házakhoz hasonlóan nagyobb hasznos területet kaphatunk ugyanakkora bruttó m2 beépítésével, mint a téglák esetében. Fontos, hogy ugyanolyan tűzálló tulajdonságokkal rendelkezik, mint maga a tégla. Hő-, és hangszigetelése kiváló. Hazánkban 2 év alatt, közel 400 ház épült meg liaporból, és a népszerűsége egyre növekvő.

Az építőipar nemcsak a technológiát, de pénzügyi vonzatát tekintve is rengeteget változott. Az építkezés területén pénztárcabarát megoldás nem létezik. Továbbá felhívjuk figyelmét, hogy akármelyik megoldás mellett dönt, mindenképpen informálódjon több megközelítésből is az alapanyagokat, a céget, és korábbi referenciáit tekintve. 

A legjobb megoldás az Ön hitében, és bizalmában rejlik leginkább!