Liapor technológia - Tudnivalók

Falazatunk legnagyobb előnye, hogy rendelkezik a készházépítés előnyeivel, azaz gyorsan készül el. Ugyanakkor rendelkezik a masszívházak előnyeivel is, időtálló, tartós, állandó karbantartást nem igényel. Tartóssága felülmúlja a téglaházakét, mert ez fagyálló is, és a vizet kevésbé szívja. 

Ár szempontjából a téglaház és a Liapor ház majdnem egy szinten van!  Nézzük mit is érdemes tudni a Liapor készházakról, a technológiáról, hiszen sokan kérdezik, hogy mitől jobb ez, mint a téglaház? Olvassa el, és döntse el Ön! Egy biztos: semmivel nem rosszabb, sőt! 


Az 1973-as olajválságot követően a jó minőségű (alacsony 'U' értékű) építőanyagok egyre inkább nélkülözhetetlenné váltak. Az elmúlt években az építőanyagok hőszigetelő és hőtároló képessége iránti igény nagyon megnőtt, ennek köszönhetően azok ezen képességei is sokat javultak. Az új technológiáknak köszönhetően a falazó elemek beépítéséhez szükséges habarcsmennyiség is jelentősen csökkent. (Az agyagtégla, a liapor kerámia stb. anyagok sokkal  jobb hőszigetelők, mint a habarcs.)


A kutatások és fejlesztések eredményeként létrejött a duzzasztott agyagkavics, más néven liapor, ami az építőipart is megreformálta, mivel minden szempontból kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

A liapor speciális harmadkori agyagból készül, és hazánkban keramzit néven is ismert. A liapor egyáltalán nem károsítja a természetet. Napjainkban a mezőgazdaságban is használják a talaj tulajdonságainak javítására. A liapor olyan stabil anyag, hogy több ezer év alatt sem bomlik, és tulajdonságai hasonlóak a homokhoz. 

A duzzasztott agyagkavics: (Hívják keramzitnak is, ami orosz elnevezés; németül Blähton). A duzzasztott agyagkavicsot duzzadóképes, finom eloszlásban szerves anyagot tartalmazó, leginkább jura-kori agyagok felhasználásával gyártják. Az agyagot finomra őrlik, granulálják, majd forgódobos kemencében 1200 °C feletti hőmérsékleten kiégetik. Az égetés során az agyag szerves anyag tartalma elég, a szemek megduzzadnak, felületüket megolvadt és szinterezett (zsugoröntési) burok képezi. A gyártási folyamat végén a terméket osztályozzák, és általában 0/4, 4/8, 8/16 mm szemnagyságban forgalmazzák. Kausay 14 A duzzasztott agyagkavicsból könnyűbeton falazóelemek, födémelemek, falazóhabarcsok, feltöltések készíthetők. 

 • Kiváló thermoregulációs tulajdonságokkal rendelkezik
 • Magas akusztikai gátló képessége van
 • Ellenáll az időjárási viszonyoknak, hőnek, fagynak és vegyszereknek
 • A liapor gyakorlatilag nem gyúlékony!
 • Környezetkímélő és egészségügyileg biztonságos (elektroszmog stb.)
 • 100%-ban újrahasználható

Az általunk épített házak falainak másik fontos alapanyaga a siopor, mely egy rendkívüli porózus granulátum, amely helyettesíti a standard aggregátumokat. 

Szabadalmaztatott technológiával gyártják, és a gyártás alapanyaga egy bizonyos szilikátos homok (kvarchomok). Megfelelő hőkezeléssel, kb. 300°C-on, pórusos aggregátumra (építési kőanyagra) nő.


 • Természetes és ökológiai anyag
 • Kiváló hőszigetelő tulajdonságai vannak
 • Tökéletes hangszigetelő anyag
 • Vízálló
 • A siopor nem tartalmaz emissziókat, így egészségügyileg biztonságos (ártalmatlan)
 • Biológiailag ellenáll a penésznek, rovaroknak és rágcsálóknak
 • 100%-ban újrahasználható

Készházaink falai tartalmaznak még cementet (talán nem kell bemutatni). Falaink elválaszthatatlan részét képezi, és szinte mindenütt használják az építőiparban. Cement a kötőanyagot képezi az egyes komponensek között, és ezért nagyobb szilárdságú cementeket használunk, hogy e tiszta természetes kompozíció tökéletes kötését érjünk el.

Használunk még különböző speciális adalékanyagokat is. Természetes komponenseket a készházak hőszigetelési, hangszigetelési és statikai tulajdonságainak tökéletesítéséhez. Elsősorban lágyítókról van szó, amelyek módosítják a kompozit feldolgozás lehetőségét és kikeményedési idejét, ill. növelik a szilárdságát. Fontos összetevő a levegőztető adalékanyag is, amely javítja a kompozit szigetelő paramétereket és sajátos súlyát.  

A négy alapvető összetevő kombinációja egy egyedi építőipari terméket hoz létre, a liapor készházak falazatát, mely a házaink legfontosabb része. 

A Homes4you Készház kizárólag természetes anyagokból áll, korlátlan az élettartalma, és 100 %-ban környezetkímélő, a hagyományos építési módokhoz képest nagyon könnyű, és hihetetlenül gyors vele a kivitelezés. Végül az egyik legfontosabb tényező, hogy a hasonló tulajdonságokkal bíró házak közül ezzel a legalacsonyabb az építési költség. (amennyiben a tervezes alatt betartunk bizonyos javaslatokat)

Az Ön elképzelései vagy a Homes4you tervei alapján elkészült tervdokumentációk véglegesítése után a nagytáblás (paneles) építési módnál a falelemek és födémek Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű gyárában, gyártóüzemében korszerű technológiával készülnek, majd az építkezés helyszínére szállítás után a Homes4you magyar szakemberei összeszerelik az Ön házának falazatát, felteszik a tetőt, és elkészítik a belső munkálatokat, ahogy Ön azt kérte tőlünk.  
A falelemek, a technológiának köszönhetően, magas színvonalúak, így kiváló szerkezetű épületek építhetők belőle. (akár 5 emelet magasságig) Az építkezés folyamán bizonyos építőipari műveletek (pl. belső vakolás, beton koszorú, belső aljazbeton stb.) kimaradnak, így a ház minősége nem függ külső tényezőktől (például: szakember, időjárás stb.)

A gyár fő profilja: szerkezetkész házak falelemeinek és tetőszerkezetének gyártása. Nálunk korszerű berendezések, a legmodernebb technológiák és profi szakemberek garantálják a kiváló minőséget. 

A falak elkészültének legfontosabb fázisai: 

- A falak gyártási projektdokumentációi szerint ( a készházaink árai tartalmazzák) az egyes építőelemek számára öntőformákat készítünk. A könnyű liapor falak öntésénél a villamos energia elosztás csövei, dobozai, a vízszerelés csövezései, klímák csövezései stb. figyelembe vannak véve, és előre a falakba kerülnek.  A szerkezetkész épületben nincs szükség a falak vésésére, különböző csövezésekre, ami kétségtelenül hatalmas előny. (később az esetleges módosításoknál a falak véshetők, fúrhatók, faraghatók, vághatók)

- Az előkészített formákba a kiválasztott ház tervei szerint öntik ki az alapanyagokat. A gyárban a falelemeket egy 10 x 3 m-es asztalon készítik, 5 mm-es pontossággal. Az asztalra mágneses rögzítéssel helyezik fel a ház tervei alapján a sablonokat, ami a fal méretét és a különböző nyílásokat is tartalmazza. Ennek eredményeképpen csak egy vékony réteg glettelésre van szükség a falak belső festése előtt. 

Pár szükségtelen munkafolyamat elhagyásával időt és pénzt takaríthatunk meg a belső tér kialakításánál. A falak alapanyagát saját magunk keverjük, és kizárólag természetes anyagokból állítjuk össze. Kb. két hét száradás és kötés után a falaink készen állnak a helyszínre szállításra, és a ház összerakására. 

Hogyan szerelik össze az épületet?

Az előre elkészített alapot lézeres mérőműszerrel szintezik és szintező lapokat helyeznek el az alapra. Erre emelik rá daruval a falelemeket. Az elemeket ferde támaszok segítségével függőlegesbe állítják. Amikor minden elem a helyére került, a csomópontokba elhelyezik a kötőanyagokat és ezt követően kiöntik a nyílásokat töltőanyaggal. 

Nemcsak természetes, de egészséges terméket kapunk, melyet nem véletlenül használnak szinte minden országban tőlünk nyugatabbra. (Liapor Fertighaus)

Nagyon fontos tudni, hogy az építkezéssel víz minimális mennyiségben kerül be az épültbe (aljzat készítéssel, burkolással és festéssel), így az rövid idő alatt kiszellőztethető. Az épület kivitelezése sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos építkezés. (150 m2 családi ház esetén 1-2 hónapot.) Az elkészült épület nagy előnye a hagyományos (vakolt) építkezéssel szemben, hogy a belső falakat is végleges felülettel lehet ellátni, mivel később sem jellemző a hajszálrepedés. (A vakolt falaknak a teljes kiszáradása 2-3 év.) 

Ezen fenti tulajdonságok miatt tudjuk az Ön álomotthonát is ilyen rövid határidővel kivitelezni. (a megrendelés után 6-8 héten belül legyártódnak a falak (megrendelések mennyiségétől is függ, de szerződéskötéskor a gyártás pontos idejét tudjuk), kb. 2-3 nap alatt felállítjuk azokat a helyszínen, és az első hét végére már tető van a házon. A következő hét végére már a külső nyílászárók is beépítésre kerülnek, plusz felkerül a külső szigetelés és a vakolat is, valamint a ház megkapja a végső színét is. (az esetleges kő vagy fa burkolatokat később szereljük fel). Maximum a 3. hét végén a ház kívülről kulcsrakész, és kezdődhetnek a belső kivitelezési munkák, az Ön igényei szerint.

Fontos elmondani, hogy cégünk már minden esetben elvégzi az alapozás elkészítését (egyeztetés alapján)
A liaporból készült ház alapozása kétszintes épületnél szinte azonos a hagyományos épületével. (egyszintes épületnél szigetelt lemez alap vagy normál sávalap szükséges, kétszintesnél sávalap). Az alapozás fajtáját és rétegrendjét minden esetben a tervező csapatunk, a statikusunk és a talajmechanikai vizsgálatok állapítják meg.  Az építkezés további szakaszában a hagyományos építőipari anyagok (csemperagasztó, vakolat, glett) ugyanúgy használhatók, mint más típusú építkezés esetén. 

A falazat könnyen megmunkálható (fúrás, vésés, horonymarás) és a későbbiek során át is alakítható (utólagos nyílások). 

Az épületre a megrendelő által preferált tetőszerkezet kerülhet.

Az épület hőtartó képessége kiemelkedően jó, így fekvéstől és benapozottságtól függően a legtöbb esetben nem szükséges klímaberendezés (energiát takarítunk meg). 

Ha ez még mind nem lenne elég, hihetetlenül alacsony a fűtési költsége és a minimális energiafelhasználása miatt a CO2 kibocsátása is elenyésző. Ezeken a házakon általában nincs kémény, ( a fűtési technológiából adódóan) így a tüzelésből származó káros anyagok nem jutnak a levegőbe, és a ház tulajdonosait sem fenyegetik a gázhasználattal járó veszélyek, és természetesen óvják a környezetet. 

Az épület szerkezete az F180 tűzvédelmi osztálynak felel meg, ami azt jelenti, hogy 180 percig áll ellen a tűznek a falazat. Ez a DIN 4102-2 szabvány szerint elérhető legmagasabb tűzállósági fokozat. 

Az általunk épített házban télen kellemesen meleg, nyáron kellemesen hűvös van. 

A 35 cm vastagságú külső falazat (15 cm-es liapor falazat és 20 cm-es EPS vagy kőzetgyapot szigetelés) hőátbocsátási tényezője  U=0,16 W/m²K (passzív ház U=0,15 W/m²K) 
(összehasonlításként érdemes megnézni a hagyományos technológiák adatait is:  https://www.triasz.hu/Termekek/Falazo-anyagok/Falazatok-hoatbocsatasi-tenyezoje )

Összességében elmondható, hogy a hagyományos épületekhez képest 80-90% energiát takarítanak meg, hiszen amíg egy téglaszerkezetű épület 300-400 kWh/m2/év energiát használ fel, addig a passzívház esetében 15 kWh/m2/évvel számolhatunk. (házaink standard kivitelben NEM passzívházak, még ha a falazat tudná is ezt a technológiát, de a standard nyílászárók és egyéb technológiák nem) 

A gyártó az épületszerkezetre  30 év garanciát vállal. 

A kis alapterületet elfoglaló ám nagyon erős falaknak köszönhetően a  házak bruttó és hasznos alapterülete között csak 12-18% különbség van, a hagyományos házak 20-27%-os arányával szemben.  Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha Ön épít egy  100 m² bruttó alapterületű épületet, akkor a hasznos terület hagyományos építésű 38 cm falvastagságú épület estén 80 m², míg a mi házaink esetén 86-90 m² is lehet.  A különbség akár egy kisebb szoba mérete is lehet! 

Házaink építéséhez lehetőség van banki finanszírozás igénybevételére is, (hagyományos építési technológiának minősül, függetlenül attól, hogy könnyű a falak szerkezete.) valamint CSOK is igényelhető rá. (részletekről érdeklődjön)

Összehasonlítás a fa könnyűszerkezetes házakkal

 • A kerámia háznak tartósságát évszázadokban számolják, azaz gyakorlatilag korlátlan .
 • Gyakorlatilag szinte nulla az esélye a penésznek, rovaroknak és rágcsálóknak.
 • Az idő múlásával sem kerülnek kémiai anyagok a belső térbe.
 • Az falazatot nem szükséges tovább kezelni.
 • Összehasonlíthatatlanul jobbak hangszigetelő tulajdonságai akár a fa akár a gipszkarton falaknál.
 • Lehetőség van a problémamentes utólagos módosításokra.
 • Diffúziós nyitottság - épület ,,lélegzik,,!

Összehasonlítás a hagyományos téglaházakkal

 • A fal szilárdsága az előre gyártott liapor készháznak szignifikánsan magasabb a kötés nélküli integritás miatt.
 • Előkészített csövezések (villany, víz stb) miatt az építkezésen nincs szükség bontásra vagy vésésre. (ezáltal olcsóbb, gyorsabb, igaz, hogy előzetes tervezést igényel)
 • A mi házaink külső falait a gyárból már kétkomponensű szigeteléssel szállítják. 
 • A falak és a felhasznált hőszigetelés is teljesen természetes anyagokból készülnek. (Rockwool kőzetgyapot)
 • A előre gyártott készházak összetételük miatt kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • A falakban nem keletkeznek hajszál repedések.
   

Mennyibe kerül ez a technológia? Olcsóbb a hagyományos téglaházaknál?

Általánosságban elmondható, hogy ez a technológia nem csak egyszerűbb és gyorsabb, de akár olcsóbb is a hagyományos téglaház építésnél. Természetesen a pontos ár megadásához vagy épp a korrekt összehasonlításhoz sok dolgot kell figyelembe vennünk. (terepviszonyok, beépítendő terület, felhasznált burkolatok, beépített technika, felszereltség stb.) 


Ami miatt olcsobb lehet a Liapor ház a téglánál:
- lemezalapot készítünk sávalap helyett (amennyiben a lehetoőségek adottak) 
- ha nem készül úsztatott padló, akkor alacsonyabb falmagasság is elég (természetesen igény esetén készítünk), és az úsztatott padló árát is megspóroljuk
- nincs betonkoszorú
- nincs betonfödém (igény esetén készítünk)
- szeglemezes rácsos tartós tetőszerkezet
- cserepeslemez fedés (igény esetén hagyományos cserép is megoldható)
- nincs belső vakolás
- a gépészetekhez nem kell vésni
- eletromos padló vagy mennyezetfűtés napelemmel (más is lehetséges)
- egyenes falak, derékszögű sarkok

Amennyiben a tervezésnél ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, akkor egy gyors és jó áron épülő masszívháza lesz! Ha ragaszkodunk a hagyományos megoldásokhoz, vagy azoktól nem tudunk eltérni, akkor nem lesz nagyságrendileg olcsóbb, de drágább semmiképp! Viszont sokkal sokkal gyorsabb! 

A téglaházak áraival való összehasonlításkor kérjük mindenképp azonos műszaki tartalmat és azonos tervet hasonlítson össze! Nem elég egy "mondjon egy négyzetméter árat", hiszen azt befolyásolhatja az alapozás típusa, az építkezés helyszíne, a tető fajtája, a nyílászárók színe, az esetleges tolóajtók stb. stb. Javasoljuk, hogy csak referenciákkal rendelkező normális vállalkozások ajánlatait vegye figyelembe! (un. dobós cégek, csalók, kontárok ajánlatai megtévesztőek lehetnek!) 


Az árak csak tájékoztató jellegűek, és nettó árak, az áfát nem tartalmazzák! Az árak nem tekinthetők hivatalos ajánlattételnek!


Figyelem! Minden tőlünk rendelt ház esetén vállaljuk a kulcsrakész befejezést, így Önnek biztosan nem kell a szakemberek "összehalászásával" foglalkoznia! Kérjen személyes találkozót, és beszéljük meg  a részleteket! Ez extra egyedi igények kivitelezése hosszabbíthatja az átadás határidejét! Hívjon most!


Remélem, hogy sok hasznos információt talált házainkról, magáról a technológiáról. Partnereinkkel közösen több száz készházat építettünk itthon és a szomszédos országokban is. Rendszeresen ingyenes házbemutatókat szervezünk a nyilvánosságnak, ahol láthatják a ház szerelését vagy magát a házat (belsőtér/külsőtér) kulcsrakész állapotban.

Siófokon és Nyúlon, a 2 saját bemutatóparkunkban van lehetősége megnézni házainkat!

Amennyiben kérdése van, kérem keressen minket bizalommal! 

Üdvözlettel: Mille Stefánia - tulajdonos

Ajánlott irodalom: 

wikipedia.org

www.epinfo.hu