Mi az amit nem mondanak el a fűtés- és napelem szerelők, ha rezsicsökkentésről van szó?

2022.09.07

Az ingatlanpiac folyamatos változásokon megy keresztül a különböző geo-, és belpolitikai hatásoknak köszönhetően. Az energiaárak megugrása sok család számára nagy mértékű többletköltséget okoznak majd a következő években.

Természetesen rengeteg alternatíva létezik, mely a költségek csökkentését elősegíthetik, de hosszútávon a korszerű, újépítésű zöld ingatlanok nyújthatnak igazi rezsicsökkentett állapotot a legmagasabb értékmegtartással.

Mondhatnánk, hogy ez a marketing része, de az igazságot egyáltalán nem fedné! Ezért beszéljenek inkább a számok - Egy közel 20 éves 130 nm-es családi ház tulajdonságait vesszük alapul:

Egy 5 kW napelemrendszer megvásárlása: kb. 2,5 Millió Ft (eszközérték, munkadíj, szerződéskötés)

Liapor Típusház napelemmel
Liapor Típusház napelemmel

Továbbá előfordulhat, hogy átalakításokra van szükség a napelem telepítése, vagy beüzemelése miatt, ami szintén további többletköltséget von maga után. Esetenként a szerződéskötés sem jöhet létre, ha az adott hálózat már nem rendelkezik elegendő kapacitással, vagyis nem szerelhetőek fel napelemek.

Összesen elköltöttünk 2,5 millió Ft-ot

Egy 12 kW-os hőszivattyú 2,5 millió Ft körül vásárolható meg! Egy hőszivattyú beüzemeléshez a régi radiátorok lecserélésére is szükség van fank oil-okra vezérléssel együtt, melynek darabja nagyságrendileg 200.000 Ft. Egy családi házhoz átlagosan 8 db-ot szoktak beszerelni. Az eszközök beszerelésének, beprogramozásának munkadíja átlagosan: 600.000 Ft.

Forrás: Panasonic
Forrás: Panasonic

Az egyéb költségek, melyek ezután felmerülnek: évente minden eszköz karbantartást igényel (további költség), melynek elmulasztása esetén a garancia nem érvényesíthető. Díja összesen kb.: 127.000 Ft/év A jótálláson már kívül eső felmerülő javítási költségek fél millió Ft közeli kiadások lehetnek.

Összegezve elköltöttünk a gázszámlák csökkentése végett : kb 4,7 millió Ft-ot. (eszközök beszerelése, munkadíjjal együtt) + évi 127 ezer Ft

Végül nézzük mennyi időbe telik a befektetett pénzünk megtérülése:

Villanyszámla: a korábban említett háztulajdonosok a jelenlegi megnövelt energiaárakkal 50.000 Ft-ot fizettek havonta, és a napelemek telepítése után csak 25.000 Ft-ot fizettek.

25.000 Ft spórolás/hó : a megtérülés ideje - min. 8 év

Fűtésszámla: a korábban említett háztulajdonosok a megnövekedett energiaárak mellett 70.000 Ft-ot fizetnek a fűtésszezonba eső hónapokban (kb. 7 hónapon keresztül). A melegebb hónapokban csupán a melegvízért felelős fogyasztás után szükséges fizetni a gázszámlát. Az említett eszközök beszerelése után 40.000 Ft-os számlára számíthatnak a fűtésszezon alatt.

Átl. 20.000 Ft spórolás/hó a nyári hónapokat is figyelembe véve: a megtérülés ideje - min. 20 év

A kérdés aminek fel kell merülnie benned: 20 év múlva is ebben a házban akarok élni?  Akkor az új építésű házakba miért éri meg ugyanezeket telepíteni? 

Egy következő cikkben hozzuk a részleteket!