Miért érdemes generálkivitelezővel felépíttetni az otthonod?

2022.07.07

A különböző kedvező hitelek (CSOK, Zöld otthon hitel, Babaváró), illetve az 5%-os Áfa bevezetésével egyre népszerűbbé válik az otthonépítés generálkivitelezővel. Valóban megéri magasabb összeget fizetni az otthon generálkivitelezés szolgáltatásáért, és kiadni a kezünkből a felépülésének a folyamatát?

A generálkivitelező fix határidőre szerződik, a lehető legrövidebb idő alatt próbálja a munkát átadni a megrendelő számára, a megálmodott terveknek megfelelően, és az elvárt minőséggel. Saját vállára veszi a munkaszervezést, a teljes koordinációt. A megrendelőnek egyetlen dolga van: a munkaterület átadása a megbeszélt módon, határidőre, tehát rengeteg időt spórol meg magának, ha a generálkivitelezés mellett dönt.

A generálkivitelezők nagy része alvállalkozókkal végezteti el az általa elvállalt munkákat, ami önmagában magas kockázatot foglal magába. A generálkivitelező sok esetben bizalmat szavazhat olyan vállalkozóknak, akik nem az elvárt határidőre, vagy minőségben dolgoznak majd. Az kivitelezőkkel kapcsolatban később felmerülő problémákat egy generálkivitelező leemeli a megrendelő válláról, így az építkezés és a feszültség között többé nem vonhat párhuzamot. Ugyanakkor továbbra is vannak megbízható, kellő szakértelemmel rendelkező alvállalkozók is.

Az alvállalkozókkal felvállalt építkezés miatt nem szükséges aggódni. Minden építkezéshez tartozik egy műszaki ellenőr, és projektvezető akik folyamatosan ellenőrizik a már elvégzett munkát. Az előforduló esetleges hibabejelentéseket a generálkivitelező feltárja, majd szükség esetén a megfelelő szakemberrel kijavíttatja a keletkezett hibákat. Az ebből eredő többletköltséget természetesen a generálkivitelező vállalja.

Napjainkban gyakran találkozhatunk az alapanyaghiány okozta problémákkal, illetve a folyamatos áremelkedés is megnehezíti mindkét fél oldalát. A megrendelőnek nem kell alapanyagok után kutatni, ez a feladat is a vállalkozóra hárul. 2022-ben az építőiparban az árgarancia nem egy ismert, népszerű fogalom. A vállalkozóknál egyenként eltér ki mennyit vállal át egy esetleges nagyobb emelkedéseknél, illetve a szerződés kötése előtt előnyös ezt tisztázni a vállalkozóval.

Az átadás előtt felmerülő esetleges kivetnivalókért, hiányosságokért a felelősséget teljes körűen a generálkivitelező vállalja, vagyis garanciálisan javításra kerül minden felvetődő probléma. Ez a beköltözés után sem változik.