Megéri az albérletből egy saját ingatlanba költözni?

2022.10.04

Az alapkamat emelkedése óta a hitelfelvételek száma drasztikusan csökkent. Az egyik észrevételünk, hogy aki hitelfelvételben gondolkozik őrültnek tartják, és le akarják beszélni róla. Mi se rábeszélni, se lebeszélni nem szeretnénk senkit, de nézzük a tényeket, miért is érthető, ha valaki továbbra is hiteles vásárláson gondolkozik.

Az elmúlt években óriási volt az ingatlanvásárlási dopping az eddig sose látott kedvező lakáshiteleknek köszönhetően. Sokan éltek a lehetőséggel, ugyanakkor a hitel mindig hitel marad. A megfontoltak nehezebben hozzák meg a döntést, hogy hitelfelvétellel, vagy nélküle éri meg a vásárlás.

A 2 szobás lakások bérleti díja átlagosan : 180-210 eFt között mozognak. Majd mondhatjuk azt is, hogy az örökigazság érvénybe lép: fizesd a hitelt a saját ingatlanodért, mint a bérleti díjat más ingatlanjáért. Ez a lehetőség azoknak kedvező, akiknek rendelkezésükre áll egy bizonyos összegű önerő, és emellé igénybe tudják venni a lakáshitelt.

A hiteligénylés feltételeit áttekintve láthatjuk, hogy a kamatok megugrottak az elmúlt évekhez képest. A visszafizetendő összeg sokkolóan hathat, de vegyük számításba az infláció hatását és az újépítésű ingatlan értékeinek mozgását. Egy korábbi cikkünkbe részleteztük, hogy egy korszerű ingatlan a folyamatos árnövekedések mellett egy év alatt akár 10-20% hozamot termel...

Tehát beszéljenek a számok ismét:

Ha valakinek 20 Millió Ft hiányzik az álmai ingatlanjához a Bankmonitor kalkulátora szerint a kamat 8-9%, és 40 milliót kell visszafizetnie a 20 év alatt. Ezidő alatt az ingatlan értékére vonatkozóan egy jó lokáció esetében értékcsökkenésre biztosan nem kerül sor.

A kilátások a következőek: az elmúlt évek tendenciáit tekintve az infláció Magyarországon folyamatos, amivel együtt az ingatlan értéke is növekszik. Ha a megvásárlás pillanatában az ingatlan 70 millió Ft-ba került, akkor az Ön költségeit tekintve végül 90 millió Ft-ot fizet majd ki rá a futamidő végéig. Ha az első 3 évben csak egy 10%-os értéknövekedéssel számítunk (hiszen az értéknövekedés mértéke később évente csökken) akkor 3 év múlva az ingatlan eléri a 90 millió Ft feletti értéket. Az Európai Unió kutatásai szerint a most épült ingatlanok kb. 85%-a 50 év múlva is használatban lesz kedvező fenntartási költségei miatt.

Önnek megéri felvennie a hitelt?