Az ingatlan értéknövelésének titkai

2022.08.04

 A home staging jelentése

Egy ház, vagy lakás felkészítése kiadásra, vagy eladásra - a szó magyar megfelelője egyelőre nem ismert. A piacon több erre specializálódott vállalkozást is találhatunk, akik végigkísérik a ház értékesítésének egész folyamatát a kezdetektől egészen a sikerig, de kellő szorgalommal, és utánajárással magunk is megszerezhetjük a szükséges tudást.

Egy befektetésre szánt ingatlan esetében a tulajdonosok legfőbb célja a minél magasabb profit elérése, minél rövidebb idő alatt. Ennek az alapköve, hogy az érdeklődők az eladásra/kiadásra kínált ingatlanba már az első pillanatban beleszeressenek, meglássák benne a saját otthonukat.

Tehát az első találkozási pont a bejárat, amire szükséges kellő hangsúlyt fektetni. A barátságossá tételhez hozzájárulhat egy modern kopogtató home felirattal, és egy pár jól kiválasztott növény, ami egy keretet adhat a bejáratnak. 

Házbejárat kiemelése növényekkel - Szofi ház
Házbejárat kiemelése növényekkel - Szofi ház

A home staging során akadnak követendő szabályok, amire érdemes kifejezett hangsúlyt fektetni, amik közül párat el is hoztunk számotokra:

  • Egy általad kiválasztott térre fektesd a legtöbb pénzt, ami végül sikeresen eladja az ingatlant (fürdőszoba, konyha, kert, hálószoba... stb)
  • A személyes tárgyakat semmiképpen ne tedd közszemlére (családi fotók, érmek, trófeák)
  • A falak színe ne legyen egyedi színű, válassz helyette közkedvelt színeket
  • A hibás dolgokat mielőbb javítsd meg (lógó szekrényajtó, falrepedések)

Egy home staging-en átesett ingatlan értéke általában minimum 10%kal magasabb, mint a piacon jelenlévő hasonló társai, amiket egyszerű módon a különböző platformokon kínálnak.